Schurft (scabiës) is een parasitaire infectie (infestatie) die lange tijd nauwelijks in Nederland voorkwam, maar sinds het begin van deze eeuw weer regelmatig in kleine epidemieën uitbreekt, met name in studentensteden. De klassieke uiting zijn, naast vreselijke jeuk, kleine gangetjes in de huid die met het blote oog te zien zijn als kleine rode streepjes met schilfering. De schurftmijten die deze gangetjes graven kunnen via curettage worden gevangen en vervolgens kan de diagnose schurft via microscopisch onderzoek worden bevestigd. Helaas is de klinische presentatie vaak niet helemaal klassiek:  soms ontbreken de typische gangetjes maar kunnen rode bultjes ontstaan of blaren en soms zijn er in eerste instantie alleen krabdefecten te zien. De jeuk is in de regel in de nacht het hevigst.


Schurft – foto 1

schurft aan de hand

Deze 22 jarige man heeft de typische kenmerken van schurft. De huid tussen de vingers toont kleine ontstekingen met kleine lijn-vormige iets schilferende elementjes: de gangetjes. Wanneer de gangetjes met een steriel mesje worden gecuretteerd kan het materiaal op een microscoopglaasje worden uitgesmeerd en na voorbehandeling met kaliloog oplossing onder de microscoop worden beoordeeld.


Schurft – foto 2

Ook bij deze patient zijn de typische gangetjes tussen de vingers zichtbaar. In de inzet een afbeelding van de scabiesmijt zoals die onder de microscoop te zien kan zijn.


Schurft – foto 3

schurft aan de pols

Bij deze patient zijn er geen duidelijke gangetjes zichtbaar aan de buigzijde van de pols. Aan de handpalm zijn wel enkele blaasjes zichtbaar die goed bij de diagnose schurft kunnen passen.

Differentiaal diagnose: dyshidrotisch eczeem (vooral vanwege de blaasjes aan de handpalm), de buigzijde van de pols is ook en voorkeurslocalisatie voor lichen planus.


Schurft – foto 4

schurft aan de billen

Met name rond de billen kunnen de huidafwijkingen het aspect hebben van rode papeltjes die sterk jeuken. Bij jonge kinderen is de kans op atypische presentaties van de infectie het grootst. Papuleuze afwijkingen bij volwassenen worden vooral rond de billen en in het schaamgebied aangetroffen.

disclaimer