naar de patientenfolder op huidinfo.nl

Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen, met name in adolescentie. Het is een huidaandoening die een grote invloed kan hebben op de kwaliteit van leven. Bij sommigen ontstaat slechts een klein aantal pustels die na een aantal maanden verdwijnen, bij anderen ontstaan uitgebreide huidgebieden met pustelvorming en ontsteking. Deze uitgebreide ontstekingsklachten kunnen leiden tot littekenvorming. Sinds de introductie van isotretinoine is het gelukkig in de meeste gevallen goed mogelijk om (ernstige) acne krachtig te onderdrukken. Mildere vormen van jeugdpuistjes kunnen worden behandeld met lokale of systemische antibiotica. Ook andere lokale medicatie (tretinoine creme bijvoorbeeld) zijn bij milde vormen toe te passen.


Acne – foto 1

acne in het gelaat

Op de foto van deze 16-jarige jongen zijn multipele kleine erythemateuze pusteltjes zichtbaar passend bij een milde tot matige acne vulgaris. Ook zijn meerdere rode vlekjes zichtbaar die passen bij weer genezen pusteltjes. Bij dit type is de kans op littekenvorming wel aanwezig, maar beperkt.


Acne – foto 2

acne (jeugdpuistjes) in het gelaat

Deze pustels zijn al duidelijk groter dan op de vorige foto. Op de kaaklijn is er al duidelijk sprake van een begin van littekenvorming.


Acne – foto 3

forse acne op schouders littekenvorming

Ook de rug is een locatie waar acne soms hevig kan toeslaan. Op deze foto zijn ook forse ontstekingen zichtbaar die een vrij groot risico in zich dragen om littekens te vormen.


Acne – foto 4

acne conglobata op de borst

Soms kan in korte tijd een heel veld van samenvloeiende ontstekingen van de huid ontstaan. Soms is de patiënt daar ook ziek bij, met malaise en recidiverende koorts. Dit type wordt acne fulminans genoemd en medisch ingrijpen is dan altijd noodzakelijk. Een stijging van mannelijke hormonen (androgenen) lijkt een uitlokkende factor voor deze ernstige vorm van acne, net als het gebruik van testosteron en anabole steroïden. Acne fulminans kan worden bestreden met systemische medicatie zoals prednison en hooggedoseerde antibiotica. Hoewel voor ernstige vormen van acne vaak isotretinoine wordt ingezet moet dat in het geval van acne fulminans alleen zeer voorzichtig en laag gedoseerd worden geintroduceerd: bekend is dat isotretinoine acne fulminans vroeg in de kuur juist verder kan verergeren.

disclaimer