naar de informatiefolder van huidinfo.nl

Psoriasis is een veel voorkomende aandoening van de huid die gepaard gaat met ontsteking. De afwijkingen kunnen zeer beperkt zijn maar kunnen ook een groot deel van de huid beslaan. Behalve de huid kunnen ook de nagels en zelfs de gewrichten meedoen aan het ontstekingsproces. Er worden verschillende uitingsvormen van psoriasis onderscheiden:


Psoriasis – foto 1

psoriasis vulgaris been

Typisch voor psoriasis vulgaris zijn de grote rode plaques met de witte adherente (vastzittende) schilfering. Soms staat de schilfering op de voorgrond, soms is het vooral de roodheid. Als geprobeerd wordt de schilfering van de plaques te verwijderen ontstaat een klein bloedend wondje. Dit wordt het Ausspitz-fenomeen genoemd.

Differentiaal diagnose: geen


foto 2

psoriasis vulgaris elleboog

De strekzijden van de ellebogen en de knieën zijn voorkeursplekken voor psoriasis vulgaris. Soms is de mate van schilfering erg subtiel en is er nauwelijks roodheid zichtbaar. Op deze foto kan er geen enkele twijfel zijn over de  diagnose.


foto 3

Een 30 jarige man met rode, schilferende maculae en plaques over de gehele huid. Wanneer er sprake is van heel veel kleine psoriatiforme huidafwijkingen spreken wij van psoriasis guttata. Typisch voor deze vorm is dat hij vaak in korte tijd ontstaat, in veel gevallen na een keelinfectie.  In vergelijking met de andere psoriasis-typen reageert hij vrij snel op therapie. De meest voor de hand liggende behandeling is die met UVB lichttherapie.

Differentiaal diagnose: de combinatie van enkele grote en vele kleine schilferende plekken zou nog kunnen doen denken aan pityriasis rosea. Bij pityriasis rosea is de schilfering echter veel fijner van karakter en zijn de afwijkingen veel vlakker. Lichen planus kan ook met talloze kleine papeltjes gepaard gaan, maar bij lichen planus is er geen schilfering aanwezig, doch subtiele witte lijntjes op het oppervlak van de papels: Wickhamse striae.


foto 4

psoriasis inversa in de bilnaad

De variant die in de plooien voorkomt heet psoriasis inversa. In tegenstelling tot elders op de huid is er geen sprake van schilfering, maar is de huid juist glad en glimmend. Heel vaak is er ook sprake van een kloofje centraal in de plooi zoals ook op deze foto zichtbaar is.

Differentiaal diagnose: gedacht kan worden aan bijvoorbeeld een intertrigineus eczeem of een gistinfectie. De sleutel om tot de juiste diagnose te komen is vaak het al zeer langdurig bestaan van de klachten en het voorkomen van psoriasis plekken elders op de huid.


foto 5

psoriasis van het behaarde hoofd

Psoriasis van het behaarde hoofd (psoriasis capitis) wordt vaak als een van de meest belastende varianten van de aandoening ervaren. Niet zelden is er sprake van dikke plakkaten van vastzittende schilfering. De behandeling bestaat meestal uit toepassing van lokale schilfer-oplossende producten en corticosteroïd emulsie of -lotion.

Differentiaal diagnose: een ernstig seborrhoisch eczeem kan zich ook met flinke schilfering presenteren, maar deze schilfers zijn vaak kleiner en zitten minder vast . Bij schalp (tinea amiantacea) kan er wel sprake zijn van dikke schilferplakkaten, maar deze schilfering is vaak meer gelig van kleur en hebben de neiging om vast te koeken aan de haren.


foto 6

psoriasis van de nagels

Bij een groot deel van de mensen met psoriasis doen de nagels ook mee in het proces. Dit heet psoriasis unguum. Hierbij kunnen verschillende afwijkingen worden opgemerkt. Het olievlekfenomeen: de bruin oranje verkleuring, bij deze patiënt aan de zijkanten van de nagelplaat. De lijnvormige structuurverandering in de lengte van de nagelplaat, miniscule putjes in de nagelplaten en hyperkeratose onder de nagelplaat die de nagel aan het uiteinde van de nagelplaat vaak iets omhoog wipt. Wanneer de nagels meedoen heeft de patient een groter risico om ook artritis psoriatica te ontwikkelen: psoriasis van de gewrichten.

disclaimer